Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 17 de març del 2021

NO COLA, EL FEIXISME JA NO DISSIMULA

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 

Talment com en els conte on el llop que, per disfressar la seva perillositat davant les ovelles es posava damunt una pell de corder, així el feixisme, enyorant el seus macabres anys de glòria, fa servir les sagrades formes del sistema democràtic per minar-ne la seva essència. Fins i tot, la presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Ayuso ha manifestat que si li diuen feixista vol dir que està al costat bo de la història.

No s’ha de permetre l’apologia del feixisme

Aquestes paraules haurien de ser motiu suficient perquè s’obri algun tipus d’expedient judicial d’aquells que, tant a la lleugera, s’obren a cantants i d’altres ciutadans per considerar-se calúmnies als poders de l’estat. No és de rebut que es passi per alt unes declaracions que són, sense cap dubte, una apologia del feixisme des de les institucions, és com apel·lar i justificar el terrorisme.. però es clar, s’apliquen diferents vares de mesurar segons qui les pronuncií. Algun dia, i espero que no sigui massa tard, ens penedirem d’haver donat altaveu als colpistes de la democràcia, d’haver-los deixat jugar la partida sense cap filtre de responsabilitat criminal, esborrant els seus antecedents, i blanquejant la perillositat del seu discurs.

Manifestacions greus que resten impunes

Fa uns dies un grup de militars retirats escrivien al Rei Felip i li demanaven i que s’havia de matar 26 milions de ciutadans als que qualificaven de f.de p, Tot es va quedar com si res, com tantes altres situacions que resten impunes. L'altra dia, Isabel Díaz Ayuso, Presidenta de la Comunitat de Madrid va dir que si li diuen feixista és perquè està en el cantó bo de la història... Quan reaccionarem front al monstre que encara ens mostra les seves ganes de retornar a èpoques que creiem passades on el terror es sofisticava com un experiment científic de resistència dels humans?.

Negacionistes de l’holocaust, de la pandèmia...

Encara avui hi ha negacionistes del que va ser una negra i macabra pàgina de la història de la humanitat el segle passat. La repressió té un mecanisme d’autodefensa que és amagar-ho en algun punt del cervell per protegir-se, però la gent que tenim consciència i que -cadascú a la seva manera-  ha fet front als obstacles que s’ha trobat a la vida fent seu el passat, sigui quin sigui, té la obligació de posar-se dempeus en nom de tantes i tantes víctimes no ja de l’holocaust, sinó també de les morts durant l’enfrontament popular front el cop d’estat feixista contra la II República legal i legítimament establerta.

El consumisme capitalista enganya i no fa feliç

Ha costat molts anys perquè hom pugui afrontar la memòria històrica, y sempre ha tingut les seves dificultats i també obstruccions per part dels qui, o bé enyoren el passat o bé no es volen fer càrrec dels seus crims. Molta gent jove, en respondre als impulsos que li son propis, volen viure la vida per sí mateixos, sense tenir en compte l’experiència de qui els ha precedit perquè rebutgen la societat que els hem deixat. Són els que avui només volen la festa sense assumir responsablement les restriccions imposades pel coronavirus. Aquest és un gran error. En la seva recerca de la felicitat tot està basat en el consum, tot es compra i es ven, i en no haver-hi prou diners per poder-los adquirir, es salten tots els marcs i circuits legals, però lluny d’alliberar-se el que cauen és en la infelicitat i l’exclusió.

Compromís amb la memòria històrica

Per sort, també hi ha molts joves que estan compromesos amb la memòria històrica i malden per posar al descobert aquell silenci imposat per una transició a la democràcia que -amb l’amnistia als represaliats del franquisme- amnistiava també els criminals i assassins del franquisme.

Eliminar la discriminació per racisme, xenofòbia...

El 21 de març és el Dia Internacional de la eliminació de la Discriminació Racial en commemoració de les 69 persones que la policia va matar a Sharpeville (Sudàfrica) l’any 1960 quan, en una manifestació pacífica, contra l’apartheid. Més tard s’incorporaria també a la commemoració la xenofòbia i totes les formes de discriminació fruit del discurs de l’odi.

Veure venir el llop amb pell d’ovella

És fàcil dir, jo no soc racista, i ara!, o a mi no m’importen les persones diferents... La veritat és que, en la nostra relació social del dia a dia, no som tan conseqüents a l’hora d’aplicar-nos la norma perquè, tant en la nostra vida quotidiana com també en aquells actes que formen part de l’esfera pública, ens hem de posar en guàrdia i veure venir el veritable llop que s’amaga sota una pell de corder que ja no pot dissimular qui hi ha al darrere.

Picabaralles només donen ales al feixisme

Els contes infantils, de vegades, amaguen una lliçó de protegir-nos en el dia de demà. Avui i sempre ens hem de conjurar, des de tots els àmbits, per fer front al discurs de l’odi, des del seu ressò més proper fins al que ens arriba de més lluny. Al feixisme només se li fa front des de la unitat de les persones respectant la seva diversitat. Les picabaralles del món de la política i les batalletes d’estar per casa pels protagonismes que -sovint- suposa, no és que hagin de relegar-se a un terme secundari, sinó que s’han d’aparcar dels nostres hàbits de compromís, perquè no cola: sota la pell de corder si amaga el feixisme, és a dir, el terror i l’extermini del bo i millor de la humanitat, i tots -sense exclusió- hi hem d’estar compromesos per tal de fer-li front..

maribelanoia@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada