Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 18 de gener del 2017

DONCS AIXÍ SOM NOSALTRES


Presentació del col·lectiu COMPARTIM CIUTADANIA

Amb aquestes paraules començava la darrera intervenció que es va fer divendres passat, a l’Espai Cívic Centre, a la presentació de Compartim Ciutadania. La sala que presentava una assistència de gala, amb servei propi de cura d’infants allà mateix, per facilitar l’assistència d’unes mares joves deleroses de participar a la societat on viuen i que -a través d’aquest col·lectiu- hi troben el suport adient que les pot ajudar a la plena integració social que tan desitgen.
Empoderament des del suport mutu
Farah Benserhir va ser qui va obrir l’acte de presentació en societat: “A Compartim Ciutadania ens proposem forjar aquest espai de manera que ens permeti establir contacte amb moltes conciutadanes que –sovint- es troben soles i aïllades, desconeixent molts dels mecanismes de funcionament de la societat on vivim i on –fins i tot- portem els fills a l’escola. A més, el fet de poder compartir els mateixos problemes i angoixes que -com a emigrants- hem d’afrontar, ens proposem -des del suport mutu i la solidaritat- un major empoderament que permeti deixar de ser tractades com a estrangeres, com a ciutadanes de segona, vaja.
Els drets i deures dels immigrants
Sovint sentim a dir que els immigrants només volem drets i no volem deures, va dir, això és mentida. Es tracta d’un dels tòpics que circulen i que emmetzinen la normal interrelació entre les persones, tant se val quina sigui la seva condició d’origen, de cultura, de religió, de forma de vestir, de gènere o de color a la pell. En tot cas, la veritat és que encara tenim un dèficit de drets, perquè els deures ja fa temps que ens veiem obligats a complir-los.
Fer plegats els mateixos camins
Nosaltres estem disposades a emprendre el camí que ens hem marcat. Confiem i esperem trobar-nos sovint compartint la mateixa ruta, perquè els camins són els mateixos i no hi ha d’haver obstacles per fer aquest trajecte plegats.

Traços comuns en la diversitat
Karima El Hattabi va fer pales que, malgrat formar part d’aquesta societat des de fa temps, viuen -no obstant- una situació d’invisibilitat i d’aïllament. Entre nosaltres mateixes som diverses, però tenim alguns traços comuns com ara la dificultat d’incorporar-nos al món laboral. D’una banda, la dificultat de trobar feina no depèn sols de la nacionalitat, sinó d’una sèrie de factors com ara el temps d’estada al país d’acolliment, la situació familiar, l’experiència laboral del país d’origen que no es tinguda en compte aquí, o l’aspecte físic...
El model patriarcal supedita al marit
Una altra de les dificultats que patim és que venim pel sistema de reagrupament familiar, un a llei basada en el model patriarcal perquè és l’home qui emigra i la dona qui cuida de l’espai domèstic, i aquest fet impedeix que la dona reagrupada pugui treballar. En aquest sentit va denunciar explícitament la llei que (abans del 2010) atorgava a les dones la residència sense permís de treballar, i això és una discriminació directe a la dona que –per llei- està condemnada a viure depenent del seu marit.
Inserció via serveis
Malgrat tot, s’estima que la incorporació al mercat laboral és d’ 33 %, la majoria entren per la porta del servei domèstic, la cura de la gent gran, la Hosteleria (pel que fa a la neteja o la cuina). Cal tenir en compte que, tot i tenir estudis universitaris o alguna qualificació professional, han d’afrontar –per necessitat- aquest tipus d’entrada al món laboral renunciant a la pròpia professió.
La sobretaxa dels estrangers
La Fàtima Menegadi va parlar del cost administratiu que suposa la regularització dels permisos de residència, de treball o la mateixa nacionalitat, que obliga a una important despesa en impostos i taxes que minven molt els recursos familiars que es necessiten per sobreviure com cal.
Amb el mocador ja no és d’aquí
Especialment impactant va ser el testimoni de  l’Ikram El Ouahabi. Aquesta jove de 17 anys va néixer a Igualada i, segons va dir, sempre s’ha sentit catalana, és més –diu- “he estat una més, ben integrada, ben adaptada,,, sense cap mena de problema”. Ara bé, continua, quan vaig decidir posar-me el hijab, més conegut com a mocador islàmic, la cosa va canviar: “tot i que he escoltat paraules agradables, també he notat –i noto- certes actituds que marquen un gran desequilibri entre una cosa i l’altra. Sembla ser que ja no sóc espanyola, directament m’han dit. I perquè no sóc espanyola si he nascut aquí?. Perquè no estàs adaptada, em diuen. I què és l’adaptació?. No són ni una ni dues vegades que m’he pogut trobar amb un noi o una noia marroquina discriminat al pati i exclòs dels altres. Voldria saber quin és el motiu. Dubto que hagi estat una opció pròpia. Quantes vegades se’ns ha dit: Fas pudor, dutxa’t.  O “perquè portes mocador?, que tens polls? , o d’altres frases tan o més absurdes...”.
Poesia àrab en català
Tot seguit es varen llegir un parell de poemes de Nazik Al-Malaika (Bagdad 1923 – El Caire 2007), extrets del poemari “El fons de la onada” i traduïts al català per Margarita Castells i Criballés. Karima El Hattabi va llegir en àrab, i Isabel Casas en català, “Neteja d’honra”, i “ànimes descalces” va ser llegit en àrab per Ikram El Yakoubi i en català per Maribel Nogué.

Travessar una porta on altres recelen
Va ser Ikram El Yakoubi qui concloïa les intervencions amb una afirmació contundent: Així som nosaltres”, dones com totes vosaltres, amb les inquietuds pròpies de persones que ens preocupa el nostre entorn, que vivim i volem viure millor a aquesta societat d’acolliment. Que volem deixar de ser tractades com a ciutadanes de segona, que tenim molt a aportar perquè volem construir plegades el nostre avui per tenir un millor demà. És així com travessen la porta d’una ciutat que necessita que hi entrem. Ens hi esperen conciutadanes amb els braços oberts, així com d’altres que –de moment- recelen, però estem convençudes que -poc a poc- vencerem les seves resistències i que –plegats- uns i altres contribuirem a fer de la nostra ciutat una societat diversa i rica culturalment.
Van donar a conèixer la seva adreça electrònica de contacte:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada