Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 24 de maig del 2023

SERVIR O SERVIR-SE'N

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 

Hem entrat ja a la recta final de la campanya electoral i sabrem qui guanya aquesta cursa, una cursa que no dura pas el temps especificat oficialment sinó que es desenvolupa, gairebé sense pausa, entre una i altra cita a les urnes. Estan en joc molts interessos, segur, ara bé: a qui poden beneficiar, quines expectatives tenen els candidats que aspiren a regentar un lloc en l’estructura del poder municipal, de l’administració de l’erari públic com és un Ajuntament?. Diferents són els perfils i les intencions que es manifesten dur a terme en els seus programes electorals... Preguntem-nos, es podran complir totes?, a qui beneficiaran?.

L’interès comú, el primer

Les eleccions són un instrument per donar participació a la administració dels pressupostos públics, més o menys importants depèn de cada ciutat i del seu nombre d’habitants, un paràmetre que en regula també el nombre de regidors a escollir, tot i que sols hi podran participar els qui consten al cens electoral. N’hi ha que s’hi presenten, i així s’ofereixen, com un compromís basat en una actitud de servir la comunitat, l’interès comú, amb una sensibilitat major o menor pel que les seves decisions puguin repercutir en  millorar la qualitat de vida dels seus conciutadans i conciutadanes. Això és el que bonament pensa molta gent, sobretot aquella generació que vàrem conquerir les llibertats en aquest país després de 40 anys de dictadura i repressió i tenim present en què consistia l’esperit democràtic que va presidir la transició.

La corrupció, el càncer de la democràcia 

Però també, dissortadament- hem vist qui s’ha aprofitat d’aquest sistema democràtic per servir-se d’aquest càrrec en benefici propi, ja sigui convertint-lo en el seu mitjà de vida o -molt més malèvol encara- per aprofitar-se i enriquir-se d’uns diners que no són propis, però que -en remenar pressupostos molt més alts que les minses economies privades- pensen que se’n poden escapolir per algun lloc o altre en benefici propi. La corrupció és el càncer de la nostra democràcia, per això -i aprofitant que en elegir els càrrecs municipals podem conèixer millor qui s’hi presenta, hem de discernir entre els que ofereixen un veritable compromís social, avalat per la seva trajectòria, dels que sols hi pretenen un modus vivendi i així solucionar el problema de manca de llocs de treball adients.

Una professió?

Soc partidària de que els càrrecs públics estiguin remunerats com cal, perquè sinó sols els podríen exercir-los persones de professió liberal, es a dir, que els qui depenen d’un sou els seria impossible desenvolupar -en igualtat de condicions- una responsabilitat pública. Ara bé, potser per això crec que aquests càrrecs, aquesta dedicació, ha de ser temporal i limitada, i que-en acabar el mandat- es pugui retornar a l'ocupació habitual. Així és pot considerar com un parèntesi de servei a la ciutadania justificat, però no és pas un endoll que et pot condicionar la resta de la vida fent-ne una professió i, per tant, esdevenir dependents d’alguns interessos foscos que sempre s’amaguen darrera els pressupostos públics i la seva magnitud. Una altra cosa seria ponderar si els sous són o no massa elevats. Potser l’explicació la trobaríem en la manca de finançament dels partits polítics i la pràctica habitual de donar part del sou assignat en la representació institucional a la formació política que li dona suport.

Eslògans i paraules buides  

N’hi ha que només parlen d’Igualada com a futur, com si s’hagués d’inventar de bell nou, talment com qui vol enlluernar els seus amb projectes desmesurats o poc pràctics, com un pare ric que promet comprar unes joguines de luxe inabastables als pressupostos familiars, si es porten bé, a costa de dotar-los d’uns serveis bàsics que encara resten pendents i que ara haurien pogut presentar com a tribut pel fet d’haver ostentat el mandat per espai de 12 anys. N’hi ha altres que ofereixen propostes concretes per millorar les condicions de vida de la gent, maldant per un millor futur per a tots i cadascun dels membres que conformen la ciutadania, sense exclusions. I n’hi ha també que, sobretot als mitjans de comunicació més generals, es dediquen a fer demagògia per desqualificar l’adversari perquè sí, aquell “ves-te’n tu que m’hi posaré jo”, com si la solució fos un simple recanvi entre rivals, això sí, a favor de la persona que ho pregona...

Un canvi que no sigui un recanvi

Un canvi no és un recanvi. Ho diu fins i tot la dreta que ja prepara, per si guanya les properes eleccions, un decret òmnibus per derogar totes les lleis i drets assolits en els darrers anys (la reforma de la llei laboral, el salari mínim, major protecció social a les treballadores de la llar, regular les condicions de treball dels “riders”, canalització els conflictes per la mediació social, etc...) i revertir la tímida aposta per la recuperació de serveis bàsics com ara la salut pública, l’ensenyament públic o els drets de les dones, afrontar unes polítiques d’habitatge que ho són tot (financera i especulativament parlant) menys resoldre l’habitat necessari per a tota persona humana.

Servidors d’allò públic, no aprofitats

El canvi, en el cas d’Igualada, ha de suposar sobretot tenir en compte el contingut i la direcció de les propostes que s’ofereixen. Els recursos públics han de servir per invertir en millorar les condicions de vida de la majoria de la ciutadania, sense exclusions, no poden ser mai per engreixar i continuar mantenint les prebendes d’aquells que sempre s’han beneficiat de les decisions que han pres els qui manen en clau interessos privats. Aquesta és la diferència entre els qui es presenten amb una actitud de servir la ciutadania de la d’aquells que vol ostentar un càrrec de representació institucional simplement per assolir un lloc de treball que els resolgui el seu mitja de vida, i servir-se d’aquesta situació per a beneficiar-se un mateix. Efectivament, a l’hora de votar hem de tenir present de no és el mateix qui es presenta des d’un compromís de servir del qui pretén un càrrec tan sols per servir-se’n. Jo ho tinc molt clar i m’agradaria un acord entre les diferents forces que es reclamen de l’esquerra, treballant en equip sense presumpcions jeràrquiques ni personalismes excloents. Ens hi juguem també la mateixa credibilitat del nostre sistema democràtic. Obrem en consciència.

maribelanoia@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada