Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 4 de juliol del 2018

ACOLLIR SÍ, QUI I COM?


Ciutadana Dempeus.
Un dels temes que aborda la ONU aquest 2018 és la d’un Pacte Mundial per una Migració Segura, Regular i Ordenada. Això es va decidir en una reunió a Puerto Vallarta (Mèxic) a primers de desembre de l’any passat, una reunió on els EUA no hi eren perquè havien dit adéu al Pacte Mundial de la ONU sobre Migracions i Refugiats al que es volia arribar.
Algunes xifres
S’estima que hi ha hagut uns 244 milions d’immigrants entre el 2000 i el 2015. Actualment hi ha 20 milions de refugiats en països diferents als seus, i unes altres 40 milions de persones han estat desplaçades internament fugint de la violència, dels quals -segons dades de la UNICEF- 60 milions són menors d’edat.
Fugir de la guerra i els seus efectes
L’amiga i escriptora Nazanin Armanian de nou posa llum a la desinformació, o bé informació intoxicada, que ens arriba: “És fals que els immigrants vinguin a Europa per raons econòmiques. Més del 80 % fugen de guerres. Els seus parents han estat assassinats i les seves llars destruïdes. Els prop de 56 milions de persones que -des de 1991 fins avui- han hagut d’abandonar la seva llar al Pròxim Orient i a l’Àfrica ho han fet per les guerres de conquesta encapçalades pels EUA. Ells no han triat cap guerra ni tenen cap control sobre la seva situació: depenen de qui els porten cap aquí i de les terres que els acullen. La mateixa procedència de les 630 persones que varen pujar a l’Aquàrius ens mostra el nexe directe que hi ha entre la actual migració amb el nou saqueig militaritzat de la OTAN a tot Àfrica.
Fabriquem i exportem armament
És cert que, amb els nostres impostos que –segur- no amb el consentiment de la gent de pau, al nostre país es fabrica armament que va destinat a països que fomenten les guerres. Sols cal recordar la visita de Felip VI a Barcelona després dels atemptats del mes d’agost a les Rambles i a Cambrils. Va ser rebut amb rètols denunciant la seva implicació amb la venda d’armament a països que promouen les guerres com ara Aràbia Saudí. Tanmateix, cridàvem a Mariano Rajoy que érem partidaris de la pau i no de vendre armes (assenyalant el Ministre de defensa Pedro Morenés i la seva vinculació a les empreses que fabriquen armament). No hem d’oblidar tampoc que Catalunya exporta prop d’un 25 % del total d’armament que ven l’Estat Espanyol.

La ciutadania, gent de pau que vol acollir
A Catalunya, com a d’altres llocs, fa un parell d’anys milers de persones sortíem al carrer al crit de Volem Acollir. La majoria de la ciutadania som gent de pau i formem part –amb orgull- d’aquest país de pas que sempre s’ha caracteritzat per la seva capacitat d’acollir. Malgrat els darrers intents de voler-nos dividir, de voler trencar una convivència més que secular, la majoria de les persones que formem la Catalunya real hem manifestat reiteradament la nostra voluntat d’estendre el braç i aprofundir en la peculiar riquesa que suposa acceptar la diversitat com un valor. Ara bé, sovint ens preguntem: què podem fer?, que han de fer els nostres governants?, què podem fer nosaltres? Qui ho podem fer?, què, quan i com?.
Està clar que calen polítiques i acords al més alt nivell, com ara el Pacte Mundial per una Migració Segura, Regular i Ordenada que s’està maldant a nivell de les Nacions Unides, a les que els Estats membres haurien d’escoltar i fer complir les seves recomanacions. Aquestes serien unes mesures per pal·liar la situació generada per aquests èxodes massius, denunciant l’abús i explotació de tot tipus, trepitjant els drets humans més elementals amb l’escàndol recent de la política de Trump de separar els fills dels seus progenitors donant-los un tractament de presoners, pitjor encara, de confinats en camps de concentració... I només són infants...

Un èxode que destrueix les famílies
A la Mediterrània, cap país separa els fills dels seus pares literalment, d’acord, però no siguem hipòcrites: amb aquestes polítiques de tancar fronteres, enterrem al mar milers de vides, separant els pares dels seus fills entre vius i morts, entre supervivents i desapareguts... a mercè de les màfies de la tracta humana...
Obrim fronteres, volem acollir  
Mentrestant, sense deixar de denunciar la inhumana situació de les guerres i la violència que generen, la desesperació de la població civil que fuig esperitada de l’horror, que es llença al mar esperant que algú els reculli a l’altra cantó de la riba, hem d’exigir als governs que obrin les zones portuàries i habilitin espais dignes d’acolliment, de protecció i de reparació dels traumes que arrosseguen. És una obligació moral dels països que, encara que no hagin tingut el consentiment de la majoria, són responsables de les seves guerres. Hi estem obligats per responsabilitat i per consciència, perquè les guerres són cosa dels poderosos, però els morts només els posem la població civil.
Obrir també els nostres cors
Cadascun de nosaltres hem d’estar disposats a obrir els nostres cors, les portes de les nostres ciutats, dels espais comunitaris que podem oferir i -si convé- hauríem d’estar disposats també en obrir les portes de casa nostra. Acollir, Protegir, promoure i integrar són propostes que es fan cara al Pacte que s’està treballant a nivell de les Nacions Unides. Potser també podríem aplicar aquestes premisses a prop mateix de cadascun de nosaltres. Potser...

1 comentari: