Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 28 de juliol del 2021

L'ABORDATGE DE LA PANDÈMIA, UNA QÜESTIÓ DE SALUT PÚBLICA

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 

El passat 26 de juliol va fer 10 anys de la històrica manifestació que va recórrer els carrers d’Igualada en defensa de la sanitat pública. La convocaven, per una banda, el Comitè d’Empresa de l’Hospital i -per l’altra- diferents entitats i col·lectius. S’havia constituït la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública de l’Anoia. Es demanava que s’aturessin les retallades que es venien aplicant en el conjunt dels drets dels treballadors de la salut fruit de les polítiques liberals aplicades pels governs de torn -sobretot a Catalunya- i que posaven en perill la continuïtat d’un servei tan bàsic per la població com és la seva salut.

Igualada, 26 de juliol del 2021
Recursos minvats i personal precari

Els anys han anat passant i la realitat és lluny de millorar. La plantilla i condicions del personal sanitari i no sanitari encara s’han aprimat més i, amb l’aparició de la pandèmia, s’han vist obligats a multiplicar-se per poder atendre una demanda com ara el COVID. No obstant, malgrat la precarietat acumulada, els professionals del sector van posar el millor de sí mateixos, professional i vocacionalment, inclòs la seva pròpia salut, per atendre les necessitats de la població.

La importància dels serveis bàsics

Amb els seus aplaudiments de cada vespre a les vuit es pretenia un agraïment de la ciutadania, un reconeixement que s’estenia també als altres treballadors de sectors considerats bàsics. Aquests dies hem vist com de bàsics són els bombers, per exemple, i com s’està posant de manifest la manca de polítiques forestals de prevenció per evitar desastres com els que ens genera un canvi climàtic que ja ningú posa en dubte. Algú ha oblidat com va canviar el paisatge amb la paralització de l’activitat suspesa pel confinament total?.

Un canvi a pitjor de l’atenció sanitària

Mentrestant, l’atenció sanitària a la població no ha fet sinó que un canvi de fons, i no sols en l’activitat hospitalària que s’ha vist limitada a allò més urgent, sinó també l’atenció primària. Ha canviat l’accés habitual a una consulta del metge o metgessa de capçalera: si poden programen una trucada telefònica al cap d’uns dies i paciència. Les visites estan molt limitades. L’esforç del seu personal per atendre les trucades i les possibles necessitats de la població és encomiable, tot i que sovint no poden donar-te aquell servei que desitjarien i que abans estava regulat. El seguiment que es feia dels malalts crònics sembla que ha quedat en un segon pla. Ja no és possible la calidesa d’una visita amb el teu metge/metgessa que li donava aquell punt de qualitat en l’atenció sanitària. Les necessitats per combatre la pandèmia i la necessària vacunació generalitzada ha necessitat de tots els recursos humans, ens diuen...

Més restriccions a costa del personal

Amb l’arribada de l’estiu i l’alliberament d’algunes mesures més extremes, molts s’han pensat que la pandèmia ja ha quedat enrere, però sabem que això no és pas veritat. Ja amb el nou govern constituït, i davant l’impacte que podria suposar una cinquena onada, el CatSalut ha acordat condicionar l’activitat dels centres de la xarxa pública “de manera que s’atengui només aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable. Diuen que es busca evitar que es cancel·lin les vacances dels professionals i preservar -per sobre de tot- el descans del col·lectiu alhora que es pugui fer front una alta de la demanda.

Per voluntat política, es prima el sector privat

Em pregunto si aquesta és una disposició presa per un responsable de la salut pública o respon a qui parteix d’una forma d’entendre la gestió del sistema sanitari com si fos una empresa que contempla comptes de resultats?. Què s’ha fet per reforçar els serveis bàsics i no esprémer més encara el personal sanitari i no sanitari al que ja se l’amenaça de quedar-se sense vacances?. Perquè no es parla de posar personal extra, de cobrir un mínim les ràtios i condicions de treball dels professionals?. És clar, el desmantellament del sistema públic de salut en favor dels interessos del sector privat és la prioritat dels diferents governs que ha tingut Catalunya, i pel que sembla continuarà en el mateix camí (les proves autoritzades a alguns establiments suposen un trencament del principi de unitat i autoritat d’una sanitat pública).

El rol de la societat civil no pot ser excloent

Mentrestant podrem fer tots els homenatges i murals que vulguem en reconeixement al personal sanitari i no sanitari que s’hi ha deixat la pell i la vida per tenir cura de la nostra salut. Molts els consideren herois i -de fet- ho són per estar fent front a la COVID en aquestes condicions tant precàries. Però una cosa és que -com a societat civil de la ciutadania- reconeguem el seu esforç, vocacional i professional, i l’altra és pretendre instrumentalitzar-ho fins i tot pensant que la societat civil té una veu pròpia en exclusiva, una veu basada en una posició dual, quan la societat civil és per definició plural i diversa. Quan no es respecta aquesta diversitat i pluralitat algú s’hi pot sentir exclòs, i fins i tot ofès.

La obligació dels polítics és prioritzar els serveis bàsics

La responsabilitat dels polítics ha de ser la de maldar per esmerçar tots els recursos necessaris per garantir el correcte funcionament de la sanitat pública de tota la població, sense castigar el seu personal sanitari i no sanitari, i no permetre la implantació de les empreses privades de serveis de salut que, a banda de fer negoci amb la nostra salut, desmantellen el principi d’unitat que suposa la salut pública (permetent certs establiments que prestin serveis sanitaris). Això és el que importa. Amb la salut no s’hi juga!.

 maribelanoia@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada