Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 15 de juliol del 2015

QUAN ELS SOMNIS MOTIVEN MES SOMNIS

CIUTADANA DEMPEUS      MARIBEL NOGUÉ i FELIP

L’Espai dels Somnis celebra el seu segon aniversari, porta ja dos anys bategant al cor de la ciutat. Bé, segur que els seus progenitors ja feia temps que l’estaven gestant, però aquell juliol del 2013 va sortir a la llum i ja ha acollit jovent i col·lectius diversos tot oferint-los aquell espai necessari per poder construir els somnis de forma col·lectiva, doncs a banda d’oferir punts de trobada a qui ho sol·liciti, actualment abriga set col·lectius diferents que el fan servir de seu per forjar els seus projectes.


Demandats en indefensió
Moltes són les vicissituds que han viscut d’ençà que varen prendre la decisió de fer servir aquest espai en desús, ben cèntric i adient per les activitats que s’havien proposat dur-hi a terme. D’entrada, però, la denúncia dels seu titular, el Bisbat de Vic, els ha obligat a sotmetre’s a sentències judicials sense haver-se pogut defensar. L’elevada caució que se’ls demanava per comparèixer a judici va suposar una exclusió de fet.

El jovent, per naturalesa, no vol ser manat
El silenci inicial de l’Ajuntament va suposar que, en la seva dèria institucional de controlar-ho tot, decidissin destinar Cal Badia, a un extrem de la ciutat ben allunyat del trànsit quotidià, com a espai alternatiu pels joves. Però aquesta mena de Casal de Joves, a banda d’estar situat en un extrem de la ciutat gens visible a la població que transita pel centre, no seria autogestionat (filosofia principal del grup promotor que volia emprar l’Espai dels Somnis per exercir les seves activitats joves), per tant d’alternatiu “res de res”. Cal Badia, avui, encara està en fase de projecte...

La fase de la joventut com a motor de canvi
L’etapa de la joventut és curta, dura els anys que dura i s’ha de cremar quan passa, per això la gent de l’Espai dels Somnis ha rebut nombroses mostres de suport en les activitats desenvolupades  i en les seves jornades de portes obertes, que han comptat amb una molt concorreguda assistència. Potser avui el futur d’aquests joves és més incert, talment com tots els somnis que bateguen i alimenten tantes esperances però que –en aquest cas- no fan sinó que renovar la credibilitat que té assignada la joventut com a motor de qualsevol canvi.
I aquest canvi és el que demanda el conjunt de la societat. És indubtable que ens trobem davant uns moments excepcionals, uns moments on la gent tenim posades moltes esperances en canviar una munió de coses que no ens agraden, canviar-les a fons superant els límits de la transició democràtica de 1978, la que va sorgir de la lluita antifranquista que va acabar amb 40 anys de dictadura.

Somnis alliberadors, ahir i avui
Els qui albiràvem horitzons de llibertat infinita poc ens pensàvem que ara farien servir la Carta Magna com a cotilla que oprimeix els desitjos tan llargament anhelats des del més pregon de les nostres consciències. Els somnis de llibertat de tot un poble sorgeixen ara de nou ofegats per unes polítiques que asfixien la vida quotidiana de les persones i també les del país que formem part. Però no cal dissociar les llibertats nacionals que tenim com a país amb els drets socials conquerits en el decurs de molts anys i anys de lluita. Ja fa dies que ho tinc clar, però hi he pensat molt aquests dies amb el què ha passat a Grècia on la sobirania d’un país és obligada a sotmetre’s als dictats del poder econòmic. On queda la democràcia?, on queda la sobirania dels pobles?, em pregunto.

La llista del President
Tots aquests pensaments em bullen al cap a dos mesos del 27-S on, tots els polítics (no ens enganyem -amb carnet o sense- tots són polítics) mouen fitxa i confonen al personal volent convertir la sobirania democràtica d’un Parlament elegit democràticament en un plebiscit, on no es qüestionen les polítiques socials que ens han dut on som i que són les que es “beneixen” des de la troica europea, tan se val que els seus governants es diguin Rajoy, Artur Mas o altres, tots s’han compromès a abraçar les polítiques d’ economia liberal que tenen un cost: les rebaixes de drets socials i democràtics sotmetent-nos als dictats del poder financer, no ens enganyem.

Mans enlaire, això és un atracament
Em fa mal al cor la humiliació que ha sofert el poble grec amb l’acord a què s’ha obligat a signar els seus governants. L’ex-Ministre Yanis Varufakis ha qualificat l’acord de l’euro com la “culminació d’un cop d’estat”. Ha recordat com l’any 1967, els tancs dels governs estrangers varen anular la democràcia grega. La principal diferència, diu, és que llavors la propietat de l’estat no estava en el punt de mira, metre que ara –afirma- creu que els nous colpistes sí volen posar mà als bens públics per tal de destinar-los a poder pagar els interessos d’un deute impagable i insostenible.

El vell camí dels somnis
Quan hi ha somnis que no poden sinó empènyer més somnis, de la mà de Lluís Llach em ressonen aquelles paraules per emprendre de nou aquell viatge a Itaca, pregant que el camí sigui llarg, que siguin moltes les matinades que els nostres ulls entrin en un port que les nostres mirades ignoraven, i que anem a ciutats a aprendre dels que saben: “tingues sempre al cor la idea d’ Itaca, has d’ arribar-hi, és el teu destí, però no forcis gens la travessia, és preferible que duri molts anys, que siguis vell quan fondegis l’ illa, ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí, sense esperar que et doni més riqueses. Itaca t’haurà donat el vell viatge, sense ella no hauries sortit, i si la trobes pobra no és que Itaca t’hagi enganyat, savi que bé t’has fet, sabràs el què volen dir les Itaques.

Somniar no costa diners, lluitar pels somnis enriqueix la nostra consciència: Bon viatge pels guerrers que al seu poble són fidels; i malgrat el vell combat, l’ amor ompli el seu cor generós, trobin els camins dels vells anhels, plens de ventures i de coneixences.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada