Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 8 de juliol del 2015

20 ANYS DEDICATS A UN PÚBLIC FIDEL

MARIBEL NOGUÉ i FELIP
Aquest cap de setmana hem viscut una altre edició de les Nits Culturals de Sant Pere Sallavinera, i no ha estat una edició més sinó una de ben especial, doncs ja són 20 les cites a que ens han convidat els entusiastes organitzadors. Ho recordava el seu portaveu Lluís Colom en presentar les dues gales: tot va començar quan un parell de veïns del poble, melòmans el dos, amb motiu de la visita d’uns amics, també amants de la música, els va sorprendre la sonoritat de la seva plaça empedrada i decidiren programar un concert –com cal- convidant –això sí- tot el poble.


Uns grans amfitrions
És així com, un any i altre, la gent del poble de Sant Pere Sallavinera s’ha erigit en un perfecte amfitrió d’aquestes Nits i acull, de forma generosa i cordial, els nombrosos amics i amigues que ja hem convertit aquesta efemèrides en una cita entranyable de la que en participem orgullosament. La implicació de la gent d’aquest petit poblet de l’Alta Anoia passa per rebre’ns amb uns carrers i cases engalanats de flors i bon gust, per constatar la seva col·laboració en els mil detalls d’una organització molt acurada, on cadascú ja sap quin és el seu lloc i quina la seva funció: la orientació per aparcar els vehicles, la recepció al començament de la Baixada “Martí i Pol” (anomenada així en honor de l’il·lustre poeta assidu a les Nits culturals fins al final dels seus dies)  que, envoltada d’arbreda i ornamentada de forma ben escaient amb llums i flors, a través d’una catifa vermella que li dóna solemnitat, et mena fins al majestuós recinte d’entrada a la Plaça en u na sensació com d’endinsar-se en un bell pessebre natural en ple estiu.

Òpera de la mà de Marcel Gorgori
“La gent, el cor de l’Òpera” va ser l’espectacle que ens varen brindar la nit del divendres. De la mà del conegut presentador mediàtic Marcel Gorgori (que conjuntament amb Roger Aliè han fet que molta gent aprenguéssim a estimar l’òpera) ens endinsarem ja en el programa previst. És així com ens va situar amb el protagonisme del cor “Camerata Impromptu”, dirigit per Daniel Antoli, talment com si fos el mateix poble qui participa de les obres que es duien a escena, convidant-nos a sentir el “Va pensiero” de Nabucco (G. Verdi), peça que en clau reivindicativa de país va obrir i tancar la vetllada.

El poble com a protagonista, a l’escenari
Tot seguit, conduint el concert peça a peça, ens va situar en situacions d’alegria del poble, com ara el brindis  de Cavalleria Rusticana o el “Votre toast”, de Carmen (Bizet); per entrar en la gent i els rictus religiosos i/o socials: la Casta Diva, de Norma o la Marxa Nupcial de Lohengrin (Wagner), on el baríton Carles Daza ens va delectar amb l’entranyable “Avi castellet” de la popular Cançó d’Amor i de Guerra”.

Un extens fragment de Turandot
A la segona part Marcel Gorgori, fent gala del seu relat transmissor gairebé pedagògic, ens va introduir a la història de l’Òpera “Turandot” facilitant alguns elements perquè el públic la pogués copsar millor. És així com gaudirem de l’excel·lent interpretació de la soprano Maribel Ortega en “els tres enigmes”, o la del tenor Josep Fadó que va posar la seva nota vibrant amb el conegut “Nessum Dorma”.
Virtuosisme de violé i trompeta per la nit del dissabte
La nit del dissabte, sota el mantell blau de nit que cobreix una plaça curulla d’oients fidels, la tradicional presentació magistral que el poeta i escriptor Miquel Desclot fa de les obres que ens disposem a escoltar, va donar pas a la “Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra” del violinista Gerard Claret,  un clàssic que ja ens ha acompanyat diverses vegades i que, en aquesta ocasió, ho feia acompanyat de la virtuosa trompeta solista Mireia Farrés, en un concert on -el clavicèmbal tocat perJordi Reguant- era omnipresent. Interpretaren un programa que anava de Bach a Beatles en el que, com a novetat, poguérem gaudir d’unes novedoses adaptacions de peces prou conegudes com ara “Michelle” o “Yellow submarine”.

Música també per la mainada
I com no podia ser d’altre manera, el concert infantil del dissabte a la tarda va tenir un músic amb nom propi. Albert Guinovart va dirigir l’espectacle “Tubs i Tubes” a càrrec de diferents músics de l’Auditori de Barcelona.

La casa per la finestra en aquest 20è aniversari
Tot un cartell de luxe per celebrar la 20 edició d’unes nits que, com reconeixia en Lluís Colom, no seria possible sense l’esforç d’organització de tot un poble, evidentment també als patrocinadors, però –sobretot- al lliurament d’un públic fidel sense el qual no seria possible posar en marxa -un any i altre- tot ell mecanisme que ens porta a la màgia de les Nits Culturals en aquest paradisíac indret de l’Alta Anoia cada primer cap de setmana de juliol.
Amb el profund agraïment per aquest regal, moltes felicitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada