Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 4 de març del 2020

UN CRIT QUE SORGEIX DEL FONS D'UN SILENCI QUE VE DE LLUNY


Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip -

Igualada,
8 de març del 2019
Estem de nou immerses en la setmana del 8 de març, la que ha esdevingut la setmana de les dones arreu i que -per aquesta raó- tots els mitjans de comunicació en parlen dia a dia i a tot tipus de programació. De fet ja fa temps que es fan ressò de les reivindicacions ancestrals de les dones i -fins i tot- obren tots els telenotícies cada vegada que ens han assassinat, perquè és això, ens assassinen, i en el que va d’any ja en portem 14, un fatídic comptador que no para de créixer -des de la més pregona impotència i ràbia- cada dia que passa i a tots els racons del nostre país.


El Dia de la Dona Treballadora
El 1908, les treballadores de la fàbrica Cotton de New York es varen declarar en vaga. Per acabar amb el conflicte, l'amo de la fàbrica va cremar l'edifici amb 129 dones dintre que varen morir dintre atrapades. Diuen que les treballadores estaven treballant amb roba de color violeta, i la llegenda diu que el color del fum que sortia de la fàbrica es podia apreciar des de molts kilòmetres de distància i que tenia aquest color. Potser d' aquí ve que el violeta hagi esdevingut el color feminista. Va ser arran de les mobilitzacions obreres de final del segle XIX i principis del segle XX, que el 1911 es va declarar el 8 de març com al Dia Internacional de la Dona Treballadora. No obstant, com que es considera que el treball de reproducció de la vida que fem totes les dones pel fet de ser-ho, l'any 1975 les Nacions Unides varen declarar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona. 


La bretxa salarial
Sigui com sigui, la incorporació de la dona al món del treball productiu, o també el de serveis a la societat, s’ha produït amb un sostre de vidre que limita l’accés de les dones a tots els espais per un igual, ja que es dóna una discriminació generalitzada que ha esdevingut la que ens ha portat a una bretxa salarial real simplement pel fet de ser dones, donat que malgrat fer la mateixa feina que els homes, no es cobra el mateix. Per aquesta raó, els darrers anys el moviment feminista proposa una vaga de totes les nostres tasques socials, tant les laborals pròpiament dites com també les tasques de cura que fem des de sempre, tasca que duem a terme les dones exclusivament sense cap reconeixement ni compensació. És cert que alguns homes han anat assumint algunes d’aquestes tasques, però encara avui -si les dones deixéssim de fer-les- el món s’aturaria, per això ens volem fer notar, palesar què la nostra aportació a la vida -i a la mateixa societat- té el seu preu, un valor no reconegut socialment.
La sexualitat com a pecat
Darrera tots els avenços assolits en els darrers temps, uns avenços que malgrat que insuficients ningú nega, subjeu darrera una pàtina que criminalitza les dones pel fet de ser-ho. Encara avui es senten aquelles veus que diuen que les dones, a partir del pecat original, som la causa de tots els mals que pateix la humanitat. Discursos que creiem ja del passat ressorgeixen avui amb tota la cruesa i el sense sentit. Els sectors més retrogrades no ens perdonen que, en les darreres dècades, s’hagin aprovat, a l’empara la pròpia constitució i els mateixos Drets Humans que orienten les democràcies occidentals, lleis basades en el dret igualitari que tenim les dones. No ens perdonen que existeixi la Llei del divorci des de 1981, quan molts dels qui en blasmen l’han fet servir en la seva vida privada. El mateix passa amb el dret a l’avortament amb el supòsits previstos a la llei. Segur que aquestes veus hipòcrites han hagut de prendre aquesta decisió per tapar alguns casos que els comprometien a ells mateixos o al seu entorn, però ho han fet d’amagat perquè no es sàpiga. I què dir de la legalització dels matrimonis gais o la denúncia de casos d’abusos sexuals que fins ara es mantenien en la intimitat i des de la vergonya, per no parlar del conflicte traumàtic que han patit les seves víctimes...
El model nuclear de la societat (tot tipus de famílies)
En els darrers temps hem viscut un canvi en quan a l’acceptació social i familiar de persones que han palesat la seva condició homosexual o totes les que inclou l’anomenat col·lectiu LGTBI. Es parteix de la lliure elecció de formes de vida de les persones. Els nuclis familiars de la societat ja no són els tradicionals basats en models patriarcals, avui dia hi ha moltes variants d’unitat familiars o de convivència basades en formes d’estimar decidides lliurement, monoparentals, etc.... 
El pin parental
Els avenços en matèria d’educació també han estat notoris, i els retrogrades veuen fantasmes arreu, per així volen implantar el PIN parental, o sigui, que els infants són propietat dels seus pares i, com a tal propietat, han de controlar allò que se’ls ensenya. L’Escola Pública i laica?, què va, adoctrinament, ordre, obediència i -si cal repressió-, així ho devien rebre ells i així s’ha de perpetuar.

Evidentment, comparteixo amb tota la comunitat educativa, que cal educar els infants a pensar i decidir per sí mateixos, per això -a banda de matèries instructives- aprenen a conviure i desenvolupar-se com persones per a esdevenir éssers lliures en una societat basada en la llibertat.Sense garantir els drets de les dones no hi ha progrés, i sense progrés no hi ha llibertat per ningú. Les dones hem après a caminar i a reivindicar-nos nosaltres mateixes, per això aquest 8 de març tornarem a sortir al carrer com ho hem fet sempre, i ens hi trobarem les que hi hem sortit sempre i les que hi surten per primera vegada, i també les que ens hem anat trobant al carrer els darrers anys en que el feminisme ja no té aturador. És un crit que sorgeix del fons del silenci i que, en aquest món globalitzat, ja es fa sentir arreu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada