Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 22 de juny del 2016

LA SEVA TRISTESA PODRIA SER LA TEVA

CIUTADANA DEMPEUS                       MARIBEL NOGUÉ i FELIP
Aquest dilluns 20 de juny, Dia Mundial de les persones refugiades, ens férem presents al carrer per fer sentir la nostra veu i denunciar les vulneracions dels drets humans comeses pels governs i els seus còmplices que tanquen les portes a dones, homes i a infants que necessiten protecció. Ja aquest diumenge els carrers de Barcelona s’havien omplert de gent per alçar el crit de milers i milers de persones que, davant tanta barbàrie, exigeixen als governs d’aquesta Europa -altre temps terra d’asil, de solidaritat i drets humans- que obrin les seves fronteres d’una vegada, tot palesant la voluntat –com a poble- d’acollir aquestes persones refugiades. Són persones que fugen del terror de la guerra i aquí no troben sinó més terror, ja que se’ls nega el seu dret a lliure circulació i a les vies legals existents, se’ls obliga a quedar exposats al negoci impune del tràfic de persones, amb fronteres militaritzades subcontractades a règims opressors i a arriscar la seva vida constantment.

Concentració, de nou a Cal Font
A Igualada, una vegada més i a través del col·lectiu Unitat contra el Feixisme i el Racisme, ens varem convocar de nou a l’espai escultòric Nos(altres) de la Plaça de Cal Font. Sensibilitzats per les informacions que ens arriben, no únicament a través dels mitjans de comunicació sinó també a través de les xarxes socials, poc a poc anaven arribant gent de la ciutadania real, la de tota la vida i la que n’ anomenem nouvinguda malgrat portar ja molts anys entre nosaltres.
Un mural per expressar sentiments
El poema de Joana Raspall que aquests dies ha cobrat tota la seva força i vigència, presidia el gran mural que serviria per poder expressar aquells sentiments que, simplement compartint la lectura d’un manifest, es poden quedar dintre cadascú.
Paraules que suraven sobre el blau
Talment com si fossin les aigües blaves d’aquest mar que, segons la plataforma STOP MARE MORTUM s’ha cobrat la vida d’unes 35.000, hi suraven les paraules: “si haguessis nascut en una altra terra podries ser blanc, podries ser negre...un altre país fóra casa teva i diries “sí” en una altra llengua”...  Enmig de les paraules hi començaven a aparèixer  contorns de mans dibuixats en guix, de més grans, de més petites, dibuixos i frases “la vida és dura” o “hem d’estimar tothom”, algunes també en àrab, la llengua maternes de molta gent present que compartíem –no obstant- un mateix sentiment.
Dibuixos i frases
“T’hauries criat d’una alta manera: més bona, potser; potser més dolenta; tindries més sort o potser més pega; tindries amics i jocs d’una altra mena; duries vestits de sac o de seda, sabates de pell o tosca espardenya, o aniries nu perdut per la selva”. I el mural anava recollint més dibuixos i frases: “podries llegir contes i poemes, o no tenir llibres ni saber de lletra; podries menjar coses llamineres o només crostons secs de pa negre”.

Un empoderament ben saludable
És així com va ser possible compartir la lectura del manifest entre un grapat de persones voluntàries, les unes de les que porten de sempre el seu compromís a la motxilla, d’altres tal volta era la primera vegada que tenien ocasió de participar en un acte semblant, segurament estrenant-se en un català que han après en uns cursets que van assistir per la seva voluntat d’integració. Hi han participat orgulloses de poder exterioritzar la seva indignació i compromís i compartir-lo amb la resta de la ciutadania, satisfetes unes i altres d’haver assolit un empoderament justament en aquest espai tant emblemàtic.
Podria ser la teva
El poema de Joana Raspall que porta per títol “Podries”, reflexiona: “per tot això pensa que importa tenir les mans ben obertes i ajudar qui ve fugint de la guerra, fugint del dolor i de la pobresa”. I conclou: “si tu fossis nat a la seva terra, la tristesa d’ ell podria ser teva”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada