Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 21 de febrer del 2024

ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES, FONS I FORMES

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 


El resultat de les darreres eleccions al Parlament de Galícia em corroboren el pensament que ja fa temps tinc sobre com funciona el nostre sistema democràtic comparant-lo amb el més pregon sentit de la democràcia que vaig aprendre en la lluita antifranquista. Per començar, ja des de les primeres eleccions democràtiques després de la transició, alguna de les qüestions fonamentals per a mi, era el compromís contret per la construcció d’una societat diferent basada en els principis de la democràcia, és a dir, drets igualitaris per a tothom a partir dels drets humans i la justícia social.

La llei d’Hondt

Però ja amb la legalització de tots els partits polítics i el desenvolupament de les lleis que s’esdevindrien, no s’afrontaria pas una ruptura amb el passat com havíem anhelat, sinó que tindríem una reforma una mica passada per aigua, començant pel sistema electoral que no es basava en la igualtat radical d’una persona un vot, sinó que va aparèixer al tauler i de prompte- la Llei d’Hondt, una llei per al recompte de vots on es prima la representativitat els partits majoritaris en detriment dels minoritaris, orientant així la governabilitat del país que es basaria en l’alternança des d’un bipartidisme que asseguraria la democràcia que estaven dibuixant. Fora d’aquest esquema no es considerava cap altre opció com a “constitucional”. Així tenim que, a les darreres eleccions gallegues, el PP ha necessitat per assolir cada diputat 17497 vots; el BNG 18670 vots: el PSdeG 23061 vots, mentre que els qui no han assolit el 5 % es queden fora. Cal tenir en compte que la divisió territorial de les demarcacions electorals i la seva densitat poblacional també posa un preu diferent de vots per diputat segons el territori (ho veiem prou clar a Catalunya).

L’electoralisme permanent precaritza la tasca

Mentrestant, les eleccions s’esdevenen les unes darrera les altres i, sovint, les actuacions polítiques estan constantment supeditades a una dinàmica electoralista que ha frenat l’eficàcia d’algunes actuacions a mig o llarg termini, omplint els despatxos dels representants polítics de projectes i més projectes que, per canvis de govern aquí o allà, sovint quedaven al calaix sense dur-se a terme, incrementant un cert desencís de la democràcia i la credibilitat dels seus polítics.

L’enfrontament personal arma de divisió

Potser la democràcia que tenim és tan sols una maquinària posada en marxa -de forma permanent- per justificar totes i cadascuna de les decisions polítiques en clau de rivalitat electoral, per guanyar les properes conteses electorals i erigir-se en el poder, sense més... Aquesta confrontació permanent ha suposat -massa sovint- no sols la natural discrepància de les orientacions polítiques dels diferents projectes sinó -dissortadament- un enfrontament personal dintre i fora de les mateixes organitzacions polítiques on hi cap el joc brut i les lluites intestinals, dintre i fora de la mateixa organització. Tot són ara ànsies de poder, de manar per damunt dels altres i fer carrera o trepar per pujar més amunt i guanyar més. El resultat?, un lamentable rebaixa de l’essència de la democràcia i un desencís de la política...

Una altres formes democràtiques

Per a mi la política no és això, per a mi és gairebé un art, el de maldar pel bé d’allò comú, comptant -sobretot- amb la participació de la població que es representa, buscant el consens entre diferents per construir cohesionant, no fraccionant i enfrontant guanyadors i perdedors, perquè la ciutadania de peu pla, malgrat haver-hi esmerçat com qui més els seus esforços, fa massa temps que n’és perdedora.

A debat: programes o lideratges?

On ha quedat allò de “programa, programa, programa” que deia el malaurat Julio Anguita?. Ara les candidatures estan personalitzades entorn un líder, com una lluita personal, amb guanyadors i perdedors d’uns resultats que es conjuguen constantment en clau de les properes conteses electorals, relegant la participació de la ciutadania a un vot de confiança a les urnes que, si no t’agrada, has de confiar sols en una alternança que haurà d’esperar, i quina impotència haurem de patir fins que passin 4 anys.  

Una democràcia sense partits

A l’antifranquisme els partits polítics eren -per damunt de tot- una organització social i política que es feien present en la realitat social de cada dia, intervenien i es feien sentir com es varen fer sentir en dures i adverses condicions. Un amic i mestre de la política, sempre em diu que -en realitat- vivim una democràcia sense partits, una democràcia on la majoria dels qui ens governen ho fan per dalt i allunyats d’unes bases que sols escolten en les campanyes electorals, molt diferent de com havíem concebut i lluitat per la democràcia des d’un altre concepte de partit polític.

Galícia és, sobretot, la seva gent

La realitat de Galícia és la d’un medi rural conservador, d’una població envellida molt vinculada al passat (he vist repetides imatges de monges -acompanyant gent gran amb cadira de rodes i dependència cognitiva- amb la papereta a la mà, una papereta que hauria decidit ella, qui sinó?). És un país que ha hagut de buscar la vida a l’emigració, fins i tot Alberto Feijóo regalava un maletí als joves que marxaven a estudiar o a exercir els coneixements adquirits a les nostres universitats per manca de futur al seu país. Un país que ha desmantellat la indústria de les seves drassanes i una factoria d’automòbils que generava, directa o indirectament, milers i milers de llocs de treball, on la pesca com a mitjà de vida a les seves costes és destruïda per temes com el “prestige” o ara els “pellets”. Un país on els incendis forestals cal llegir-los en clau especulació del sòl, i on els narcotraficants campen al seu aire per destruir les persones evitant que prenguin consciència i acabin amb els seus privilegis.  Tot plegat amb el vist i plau dels seus governants.

Malgrat les majories absolutes, Galícia sempre al cor

Galícia també pot ser aquell país de costes idíl·liques, d’una riquesa natural i cultural immensa, com ara la seva llengua, on creix la contundència d’un teixit social ja des de les marees, i que s’ha anat organitzant per oferir al seu país una alternativa als residus d’un franquisme encara viu. Malgrat les majories absolutes, arribarà un dia en que podrem deixar enrere les màfies del poder i tornarem a cridar ben alt: populisme “Nunca Mais”.

maribelanoia@gmail.com

 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada