Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 10 de juliol del 2024

LA MÀGICA SIMBIOSI QUE ES DONA A LES NITS CULTURALS

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 

Hem viscut una altra edició de les Nits culturals de Sant Pere Sallavinera. Aquesta ha estat ja la seva 27 edició, una cita ineludible amb un públic fidelitzat que ens auto convoquem mercès a la tenacitat i compromís de tot un poble que -una vegada més- s’ha bolcat per tal de regalar-nos aquest rellevant esdeveniment cultural, tant per la idoneïtat del seu escenari natural -exquisidament engalanat- com per una programació d’altíssim nivell que li atorga -amb tot el mèrit- el qualificatiu de cultura de luxe, la que neix de baix (de músics bàsicament d’aquí) i s’enfila fins el més alt nivell musical.

La sublim decoració de l’espai i la Plaça

Quines novetats hi ha aquest any?, preguntava tot just arribar. Ja ho veuràs tu mateixa, em varen contestar. I efectivament el color vermell de la catifa que dona pas a la Plaça convertida en escenari excepcional tenia continuïtat en el color dels coixins de les cadires, preparades per acomodar el seu públic, i que s’estrenaven llavors mateix.

Una simbiosi especial

A la presentació, Lourdes Soldevila, en nom  de la organització de les Nits Culturals, començava amb els imprescindibles agraïments als col·laboradors i patrocinadors, així com a tot el poble pel seu lliurament i dedicació però -sobretot i també- al públic que roman fidel un any i altre a les nits, creant aquesta simbiosi entre uns i altres sense la qual, la màgia que es genera entorn l’ambient creat, no seria possible.

Foto. Nits Culturals

Les sàvies paraules del poeta Miquel Desclot

Dit això va prendre la paraula el poeta Miquel Desclot que sàviament ens introdueix sempre en l’espectacle que està apunt de començar. Avui viuríem una Shubertíada. Així s’anomenaven les vetllades que, en temps de Franz Schubert duien a terme un grup d’artistes i amics del compositor vienès a casa de la família Sonnleithner. Allà es cantava, es recitava poesia o es creaven obres pictòriques amb la música sempre present. Ja alguns dels famosos lieder del compositor varen néixer en col·laboració amb els poetes presents i s’estrenaven moltes obres per a piano i cambra.

Foto: Nits culturals
Foto: Nits Culturals

L’escenari de la Shubertíada

Aquesta vetllada va estar a càrrec del cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, dirigit pel conegut Director Xavier Puig i Ortiz, nascut a Cervera i nomenat recentment Director de l’Orfeó Català. La casa de pedra de fons i les seves finestres amb tests de flors, es convertiria en el decorat adient, ple de vida, llum i color, per on s’anirien desgranant les diferents obres que contenia el programa.

Una posta en escena molt particular

En silenci entrava a l’escenari el pianista Jordi Armengol convertit en l’inefable Franz de la vetllada. Amb una extraordinària i rellevant direcció escènica d’Anna Romaní, mentre l’actor Bernat Cot es feia càrrec del rol de conduir el guió. La sorpresa va venir en constatar que els membres del cor, a banda de mostrar una deliciosa precisió de les seves veus corals, amb tenor, soprano, baríton i baix inclòs, esdevindrien alhora uns excel·lents grans actors i -fins i tot- balladors quan la ocasió ho requeria.

foto: Nits Culturals

Una direcció poc convencional

Per la seva banda, la direcció d’en Xavier Puig també era ben poc convencional, doncs el mateix dirigia des de qualsevol racó de l’escenari, amb un simple moviment dels seus dits, que es posava davant un petit cor - a capella- o ell mateix es convertia en cantaire sumant-se a la resta i al piano. Per tot plegat, l’experiència de viure aquesta Shubertíada, fins i tot pels assistents assidus i versats en gaudir d’aquestes nits culturals, va esdevenir inoblidable.

Extraordinari virtuosisme al contrabaix

Com que s’havia anunciat una nit amb pluja, el concert del dissabte es va dur a terme al Local Social del municipi, on es va produir una altra sorpresa: com era possible que un contrabaix omplís ell sol -de tal manera- tot un concert?. Acompanyat al piano per Lluís Rodríguez Salvà, en Leon Bosch ens va donar un recital per mostrar-nos com es pot ser un virtuós del contrabaix talment com estem acostumats amb el virtuosisme d’un violí. Originari de sud-àfrica, fill d’un activista polític i ferm defensor dels drets humans, es gradua a Ciutat del Cap i deixa enrere el règim d’apartheid per completar els seus estudis a Manchester, adoptant la nacionalitat britànica el 2000. La proposta, no obstant, era a través de l’Escola catalana del contrabaix (fins i tot el contrabaix del concert va ser cedit especialment per l’ocasió per l’ESMUC). Cal dir que aquest programa, quines peces eren totes d’autors d’aquí, va ser recomanat per dos joves -noi i noia- que estudien al conservatori i que enguany s’han incorporat a la Comissió de les Nits Culturals.

Foto: Nits Culturals

Relleu generacional a la organització de les Nits Culturals

Una altra novetat visible va ser la notable presència, en llocs d’organització, d’un jovent del poble que es va implicant cada dia més. Potser motivats ja des de ben petits, doncs la programació de les Nits Culturals té sempre en compte un concert per la mainada des dels seus inicis, unes actuacions en els que ben segur ja hi varen participar i hi han crescut. El d’aquest any va anar a càrrec de la companyia anoienca del Príncep Totilau amb el seu meravellós espectable MOZARTLAND.

Pluja regalada a uns camps assedegats

Què dir d’aquesta nova edició de les Nits Culturals?, doncs que felicitats pel regal que ens ofereixen any rere any, amb un infinit agraïment al seu esforç i lliurament perquè tot estigui al seu lloc, no sols en la posta en escena de tot el poblet sinó també en l’exquisidesa de tracte que rebem d’aquesta meravellosa mostra d’estimació per la música i la cultura en majúscules. És la inexplicable simbiosi màgica que es produeix, i palpa cada any, a la primera de setmana de juliol, en aquest bell indret de l’alta anoia que -en cloure les seves Nits Culturals- la natura va obsequiar amb una bona pluja regalada que agrairan moltíssim els seus boscos i camps de conreu. Moltes gràcies.

maribelanoia@gmail.com