Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 27 de setembre del 2023

DE VEGADES, ELS ESTEREOTIPS ENS CONDICIONEN

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 

Sovint, els tòpics i prejudicis condicionen sobre manera la opinió que tenim d’algunes persones, generalment -encara més- sobre les dones, com si no tinguéssim dret a pensar ni a tenir veu pròpia, tan sols se’ns permet aprofitar la capacitat d’expressió que tenim per erigir-nos en portaveu dels altres. Per fortuna això va canviant, no obstant -de tant en tant- encara s’encén alguna teia per atiar focs atàvics.

El pregó de la Mercè d’aquest any

Aquest és el cas que s’ha desencadenat a partir de que es va saber que l’escriptora Najat El Hachmi seria la pregonera de les festes de la Mercè d’aquest any, i no pas pel fet de que sigui una dona, sinó per les discrepàncies de posicionament en relació a alguns aspectes tractats pel feminisme avui, un moviment que es troba immers en una controvèrsia que semblaria propiciada més aviat per la mateixa dreta perquè, de fet, ha assolit ni més ni menys que la divisió del feminisme, com pretenia, sobretot després d’haver envaït els carrer de tot el país en un clar unànime entorn el 8 de març del 2019 i 2020.

Igualada, 8 de març del 2019

Contra les dones, objectiu de la ultra dreta

Certament, la immensa mobilització de les dones va esquerdar alguna cosa més en les estructures del patriarcat, simplement perquè n’estem fartes de que ens oprimeixi i ens tingui les mans lligades. Els efectes de la força de les dones va suposar -fins i tot- que es qüestionés si s’havien d’haver prohibit o no aquestes mobilitzacions per mor de la pandèmia, atribuint-nos gairebé la culpa: si ens haguéssim quedat a casa no s’hauria propagat d’aquella manera, deia la ultradreta ressuscitant l’odi vers les dones...

Les feministes joves irrompen al poder

S’acabava de constituir el govern de coalició amb el nomenament d’un Ministeri d’Igualtat, a mans de la líder de “Unides Podemos” Irene Montero, que posava damunt la taula propostes valentes i trencadores, generant una certa confrontació generacional de criteris entre les que portaven anys i anys defensant les causes del feminisme i les més joves, que per naturalesa ho volen tot ja i estan disposades a trencar totes les barreres d’una vegada.

Unitat front el sectarisme

En polititzar-se el feminisme, d’alguna manera el que sí es va contaminar és aquell sectarisme propi del món de les organitzacions polítiques, aquell que tan de mal ens ha fet a les esquerres i -sobretot- a les dones, perquè en erigir-se els uns per damunt dels altres en la pròpia veritat, el seu resultat és excloent, i això massa que ho hem patit les dones en unes organitzacions polítiques dirigides massa sovint no ja per homes pel fet de ser-ho sinó per un cert masclisme dominant, on les dones ens havíem d’obrir pas contra corrent i , o bé érem integrades o -massa sovint- despenjades dels seus òrgans de direcció....

Les causes més enllà de la religió

La Najat El Hachmi sempre ha dit clarament el que pensa en relació a alguns dels tòpics que generen polèmica, i ho ha fet des de l’anàlisi de les estructures socials del patriarcat però sobretot- des de la seva experiència vital. Algunes cròniques del discurs del pregó han associat les denuncies fetes sobre les injustes situacions que pateixen les dones a la ciutat atribuint la seva causa a les costums de l’islam com a religió, quan la paraula islam ni es cita en cap moment en tot el seu discurs. La greu situació que pateixen moltes dones i nenes en una ciutat que es reivindica com a baluard de la seva llibertat ha estat i és el seu únic objectiu, fets que es donen en moltes cultures d’origen divers, així com d’aquelles que es consideren d’aquí de tota la vida.

Dolors Bramon, una veu reconeguda

És cert que la societat encara té unes estructures summament patriarcals, contràries totalment al dret a la llibertat que tenen i tenim les dones, i que en algunes famílies, sobretot després del gran retrocés que va començar els anys vuitanta amb el fonamentalisme identitari, encara perduren i les dones les pateixen. Poden ser costums arrelades a la seva cultura d’origen, però no tenen origen en l’islam. Per exemple, Dolors Bramon, coneguda filòloga catalana i doctora en filosofia i lletres (secció de filologia semítica), sempre ha dit que “l’Alcorà, en tant que la paraula de Déu, no prescriu en cap moment que les dones s’hagin de tapar més que el que es considera la decència. El que veiem és que ara s’està posant de moda, però que espera que aquesta moda tard o d’hora ha de passar”.

Les dones excloses de les jerarquies

El que sí que existeix és, sobretot en les estructures jeràrquiques, una misogínia generalitzada en la majoria d’organitzacions religioses, i això ho veiem també en la que tenim com a religió oficial. Perquè una cosa és el sentiment religiós de les persones, de totes, fins i tot les que es manifesten atees tenen el seu posicionament sobre la transcendència de l’esser humà (les seves creences, principis, valors i regles internes...), i l’altra són les estructures d’organització jeràrquiques en la que, la majoria exclou les dones (és aquella màxima que ja he dit moltes vegades: que parlen sense faldilles encara que tots en portin).

Un règim autoritari i dèspota

Najat també ha estat explícita en relació als obstacles de la població migrant, sobretot la que ve del Marroc, pels problemes administratius en què es troben a l’hora de regularitzar la seva residència aquí, una decisió forçada potser perquè fugen d’un règim autoritari acostumat a tractar la seva població com a súbdits dignes de ser sotmesos, que ni tan sols quan hi ha una catàstrofe com els terratrèmols que es donen al país es posa al costat de la seva gent per oferir ajut humanitari, quan ell està plegat de diners per al seu gaudi particular.

La sororitat, la característica del feminisme

El feminisme, des de lluny, ha consistit en la unitat de les dones, en la pròpia complicitat, aquesta sororitat que sempre ens ha caracteritzat. Què ens ha passat avui?, perquè si et posiciones en un o altra banda del debat es genera de nou exclusió?.

Ciutadanes en igualtat de condicions i drets

La Najat deia que simplement aspirem a ser ciutadans i no poble o tribu o comunitat o creients o identitat”. I ens recomana no creure en els autoproclamats portaveus de les inventades comunitats, doncs els immigrants i els seus fills el que volem no són ni fires de la diversitat ni reconeixement de la nostra singularitat: “no hem vingut aquí per ser pastilles de caldo que enriqueixin la substància principal del plat”. La democràcia és la millor opció que tenim per escapar dels lligams atàvics de la tribu, sigui cultural, religiosa o de procedència. Potser el què és més important és que, tal i com va dir Dolors Bramon, és que ens hem de treure el vel del cervell.

                    

maribelanoia@gmail.com


dimecres, 13 de setembre del 2023

QUAN LA SOLIDARITAT ÉS A PEU DE CARRER

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip -

Vivim amb impotència un altre dels desastres que es donen dia a dia en aquest món que compartim, el que potser no som prou conscients de que el compartim i reduïm el nostre entorn a una petita parcel·la en la que ens identifiquem, fora d’aquest lloc és com si no anés amb nosaltres, ens queda lluny, a l’estranger...

Amb els seus fills morts no sap ni què fer ni on anar
Amb els seus fills morts no sap què fer ni on anar


També són els nostres germans

Aquesta vegada ha estat el terratrèmol al Marroc, el país d’origen de molts dels nostres veïns i veïnes que formem part de la mateixa ciutat, una ciutat que -malgrat que portin anys vivint-hi amb les seves famílies i compartim escoles i serveis- encara els considera i tracta com a estrangers i, davant una situació com aquesta, no tenim en compte que els damnificats poden ser els seus familiars o -simplement- germans, perquè aquest sentiment de fraternitat i família el tenen molt arrelat.

Complir amb el protocol i prou

De pressa i corrent, sense donar temps d’avisar ningú més que les primeres autoritats, l’Ajuntament d’Igualada va convocar un minut de silenci aquest diumenge al migdia, tot atenent una crida de l’Associació Catalana de Municipis, com si es tractés de complir amb el protocol i ja està. Mentrestant, què fem amb la ciutadania que ho està vivint de prop amb el patiment que això suposa?, quin espai els donem?.

Canalització d’ajuts a comptes bancaris

Tot l’ajut que vulguem donar ha de limitar-se a ingressar diners als comptes bancaris habilitats a l’efecte. Sembla ser que aquesta és la forma més expeditiva de que arribin a bon port els recursos que necessiten, i em pregunto: els pobres, els que no tenen diners, no poden exercir la seva solidaritat humana com creuen i que els caracteritza?.

Solidaritat a peu de carrer

Tal i com és propi, algunes associacions es varen posar en marxa i, a través d’associació AMICAL, que té la seu al Carrer del Carme de Barcelona, es va organitzar una recollida de material necessari en aquests casos (mantes, sabates, tendes de campanya, etc...) perquè hi havia la possibilitat de noliejar-lo gratis en un avió d’Air Arabia que partia aquest dimarts cap al Marroc, amb destinació els damnificats de la zona de Marràqueix.


La riquesa del Marroc és la seva gent

A través d’un tiet de la companya de l’igualadí Abdelfetah (que treballa en aquesta companyia i que viatjava en aquest vol), a l’Abdelfetah li va faltar temps per posar-se en marxa i, conjuntament amb la seva veïna i amiga meva Hanane, començaren a recollir material posant els seus pisos com a referència, perquè no varen trobar ningú que els facilités un magatzem. “Els pobres senten la pobresa i estem junts fins la mort” diu la Hanane, perquè “un estómac ple no sent un estómac amb gana”, i rebla: el Marroc és un país ric, amb gent que fa ostentació de la seva riquesa, però també hi ha el Marroc pobre, dormint al carrer mentre que hi ha castells tancats... Per això és necessària la implicació dels qui ens sentim germans dels damnificats, perquè “el Marroc el formem la seva gent, ni el rei ni el govern”.

El que hem enviat ja és allà

Aquest cap de setmana, i fins dimarts, han fet nombrosos viatges a Barcelona per portar el material recollit a l’associació Amical d’aquesta ciutat. Ella sap que, aquesta vegada, el que han recollit hi ha arribat. Ara mateix, diu la Hanane, hi ha una dona que porta un dels meus pijames: en tenia tres i en vaig enviar dos, així com parells de sabates o roba que teníem a casa dels propis fills o familiars. Amigues meves -i jo mateixa- no vàrem ni anar al súper per fer la compra setmanal, perquè ens vàrem centrar en aquesta iniciativa que duraria tres dies...


Atrapat i en xoc per la situació

Dilluns vaig parlar amb el Mostafà, un altre igualadí molt vinculat a la meva relació personal que es troba de vacances al Marroc. Jo em pensava que era a Tànger -amb la seva família- i no m’hi havia posat en contacte, però havia anat a Marràqueix amb la seva germana i el marit per participar d’una boda de la família del cunyat, i el va atrapar el terratrèmol. No pot sortir d’allà ni per agafar l’avió que tenia previst pel dimarts i -a més- ha d’esperar si es pot endur la seva germana o el seu cunyat perquè estan en estat molt greu. Mentrestant m’envia fotos del que està vivint: Aquí no hi ha ningú que ajudi en res i falta de tot. No hi veus ni exèrcit ni policia del Marroc ni ningú que ajudi. Avui, a través de la UME, ha arribat l’ajut d’Espanya, em diu. Veig centenars de persones al carrer, a l’aire lliure, envoltats de mort i destrucció, per exemple he vist una dona que havia perdut 10 membres de la seva família, i una altra havia perdut els seus 6 fills i també el marit. S’havia quedat sola i donava voltes amb un carro ple dels cadàvers dels seus sense saber ni què fer ni on anar per deixar-los...

La solidaritat no es pot delegar

Sí, a nivell institucional és molt més pràctic disposar de fons per poder comprar les coses que facin falta perquè la feina de recollir roba, emmagatzemar-la i fer-la arribar a destinació és una tasca complicada, tant a nivell de logística com de noliejar la mercaderia per arribar a destinació. Aquest gest, però, es limita a tranquil·litzar la nostra consciència solidària i delegar en els altres la solució dels problemes reals.


Imprescindible el compromís i el caliu de la gent

Més, on queda l’actitud de la gent, poder palesar la seva solidaritat humana a la seva manera, perquè no és possible?. Vivim en una societat on si no hi ha diners pel mig gairebé no és possible la vida, ni tan sols -com s’ha vist- poder exercir el noble sentit humà de la solidaritat. La solidaritat és la tendresa dels pobles, ens deien veus que ens arribaven de llatinoamèrica, llavors, la tendresa dels pobles també ha d’estar sotmesa a la llei de mercat amb la oferta i la demanda?.

No ens conformem a ser passius

Potser aquest és el debat, quan ho deixem tot a mans de les institucions es despersonalitza l’exercici de la solidaritat des dels sentiments d’una consciència humana, convertint-nos a la ciutadania en subjectes passius, els representants de les institucions ja decidiran per nosaltres...

Conviure, compartir, estimar...

Ningú pot substituir el legítim dret a exercir la solidaritat de la gent que encara creu en el caliu de les relacions humanes, en el més profund sentit del seu valor, el de sentir-nos a prop, conviure, compartir... en definitiva, estimar-nos... això és solidaritat. Permetrem que ens arrabassin els nostres valors i sentiments més genuïns?. 

maribelanoia@gmail.com

 

dimecres, 6 de setembre del 2023

UN PETÓ QUE TRENCA MÉS D'UN SOSTRE DE VIDRE

 

Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 

Fins i tot la flamant nova Presidenta del Congrés dels Diputats Francina Armengol ho va dir en la seva intervenció de presa de posició institucional, desitjava sort a l’equip de dones que havien de disputar la final de la Copa Mundial Femenina de Futbol a Sidney, doncs estaven a punt de trencar aquell sostre de vidre que sempre se’ns ha posat a les dones per indicar-nos -permanentment- que la nostra llibertat i exercici de la igualtat de drets té un límit que no podem travessar.

Abusos de poder

Poc ens pensàvem que la gran gesta d’aquelles noies, erigides en campiones del món del futbol femení, trencarien alhora més d’un sostre de vidre, doncs amb aquell petó robat a Jennifer Hermoso, en plena celebració del triomf d’aquestes campiones, es va fer palès el masclisme existent en les relacions jeràrquiques de tipus laboral, sobretot en el món del futbol, on es permet tota mena d’improperis i insults sexistes, ja sigui als jugadors o als àrbitres.

Improperis sexistes

Fins fa poc, sols s’havia considerat inacceptable els improperis de tipus racista dirigits tant a jugadors com -sobretot- als àrbitres. Però ara li toca el torn rebutjar també els insults o gests que palesen i fan visible el masclisme, no endebades per als masclistes les dones no som sinó un objecte de desig que hem d’estar a la seva indiscutible disposició.

Esportistes i persones

Fa un any es varen plantar i es declararen en vaga, eren jugadores professionals i exigien els seus drets. No podien ser acomiadades per la maternitat, per exemple.. Amanda Gutiérrez, presidenta del principal sindicat del futbol femení espanyol FUTPRO va dir que era important que no es perdés el focus del tema, doncs el que està en joc són les condicions laborals de jugadores professionals, que per això les campiones del món hi ha posat la cara i el cos. Per això la Ministra de Treball en funcions Yolanda Díaz va dir que la Inspecció de Treball ja s’ha posat en marxa per recordar als clubs esportius la seva obligació de comptar amb Plans d’Igualtat, que les diferències retributives han d’estar justificades, i molt menys discriminades pel fet de ser dones.

La ostentació dels genitals

Aquesta és la superioritat que va manifestar Luis Rubiales robant-li a la jugadora un bes no consentit per, a continuació, fregar-se els seus genitals en públic com a símbol del seu poder masclista, un poder que -segons ells- radica en aquestes parts íntimes i que havia triomfat també front aquelles que l'havien qüestionat. La divulgació, i alhora denúncia d’aquests fets, han obert la caixa de pandora i el regueró de pólvora que han desencadenat ha estat com el “Me Too” de les actrius de cinema que en el decurs dels premis Oscar varen fer públic l’assetjament sofert per galans i directors de l’anomenat setè art, doncs han sortit també a la llum nombrosos casos d’assetjament sexual en aquest àmbit amb alguns acomiadaments que no sempre han estat dels caps o superiors jeràrquics en el poder, sinó que les víctimes han estat les treballadores, sovint posant en dubte la seva paraula pretenent sols defensar la seva suposada bona imatge, com fins ara.

S’ha acabat

Però la societat d’avui ja no és la d’ahir. La llei anomenada del “sí és sí”, tant criticada per la dreta, ha posat en el centre de les relacions personals el consentiment, un requisit necessari per distingir aquelles relacions no consentides, per tant, conseqüència d’un abús de poder. Ara s’ha acabat, les reivindicacions que feren fa un any les futbolistes tractades com a rebels han palesat el fons de la seva raó, uns interessos totalment aliens al que suposa l’esperit esportiu. Ja ho va dir Alexia Putelles en una entrevista: Volem més facilitats i millores d’infraestructures que ens ajudin a fer bé la nostra feina, que hi hagi executius i institucions que maldin per això i poder així -nosaltres- estar centrades en el futbol com a esport i no en la indústria del futbol en que s’ha convertit.

Campiones més enllà del camp de joc

Elles hauran crescut juntament amb els seus germans o companys d’escola, però han tingut al seu costat uns pares que creien en la igualtat i les varen defensar dels atacs que rebien pel fet de ser dones, quan el futbol es considera cosa d’homes. Segurament han hagut de sentir que eren unes “machorras”, ineptes, que millor que es quedessin a casa o, molt pitjor, que eren unes marranes i unes barjaules... No obstant, han practicat el millor de l’esperit esportiu de qualsevol disciplina, havent d’enfrontar-se no sols a un entorn social de rebuig (clubs, els patrocinadors, la federació, la premsa, la societat, etc...) sinó a unes estructures summament patriarcals basades en el poder, sobretot el poder econòmic, que és el que dona poder sobre les persones i -com no- particularment a les dones.

Mereixen ser escoltades i respectades

Moltes són les mostres de suport rebudes però -sobretot- les felicitacions per la seva gesta esportiva, una gesta que sembla hagi quedat en un segon lloc donant protagonisme als mascles de sempre. Ja ho va dir Sarina Wiegman, l’entrenadora neerlandesa de l’equip rival en la pugna per la final, que -després d’un merescut aplaudiment pel seu bon futbol- les campiones espanyoles mereixen ser respectades i escoltades.

Sororitat esportiva

I podríem concloure amb les paraules d’Aitana Bonmatí, guardonada per la UEFA millor jugadora de la temporada: “no són uns bons moments per al futbol espanyol malgrat venim de guanyar el Mundial. Com a societat no podem permetre que hi hagi abusos de poder en una relació laboral i faltes de respecte, manifestant el seu suport a la seva companya Jenny Hermoso i a totes les dones que han patit agressions sexuals en el seu lloc de treball”. Per damunt d’obscens gestos de triomf, les campiones han mostrat al món que es pot trencar més d’un sostre de vidre.

maribelanoia@gmail.com