Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 27 de març del 2019

"BAULA" S'ACOMIADA EN UN SOPAR MOLT EMOTIU


Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip
Després de 25 anys d’intensa activitat en el compromís solidari, aquest dissabte BAULA va tancar el seu cicle en un ambient familiar i molt emotiu. Enrere quedava un llarg camí de vivències, experiències i aprenentatges recordats ara després d’una etapa que començava d’ençà la joventut, però contemplat ja des d’una mirada d’adults.
La gent de BAULA
Mica en mica ens anàvem retrobant vells amics i amigues, companys de viatge d’aquest trajecte que ha durat 25 anys. Al voltant d’unes taules on compartíem un pa amb tomàquet, conversàvem animadament. Tothom sabíem que es tractava d’un comiat, però també que no era un adéu per sempre.
Així ens ho recordava, en nom de tot el grup de BAULA, en Rafa Sánchez en la seva emotiva intervenció. Va parlar d’una BAULA que deixem enrere i que podrà estar buida de persones, però la deixem plena de contingut. “En aquests 25 anys s’ha anar omplint de reunions, conferències, viatges, sopars solidaris.. que ens han servit per ser crítics amb aquest sistema universal que afecta a tants milions de persones, i que beneficia només a uns pocs”. Va recordar el començament de Baula amb un projecte d’ajut a un menjador infantil de Nicaragua “las ollas de soya” a Masaya, per continuar amb un projecte d’electrificació a la Comunitat David Tejada, de Paiwas, per tal de posar llum a la foscor de la nit d’algunes famílies però -sobretot- per disposar d’electricitat en un petit dispensari on es realitzaven cures, i necessitaven posar una nevera per la conservació de les vacunes. Més tard, al mateix Paiwas, es va dur a tgerme el projecte “la casa del niño y la niña” per endegar tot seguit una nova etapa amb CEF MUJER, a Panamà, becant a estudiants indígenes per tal que poguessin desplaçar-se a la capital i exercir estudis secundaris que només s’hi feien allà. L’ajut s’estenia també  a la seva estada i manteniment, així com al cost dels estudis, perquè llavors -a Panamà- éren privats”.
“Enmig de la nostra activitat vàrem haver de fer una campanya d’urgència a tenor de l’Huracà Mitch que l’any 1998 va colpejar amb força centreamèrica i -en particular- algunes de les comunitats en les que hi havíem treballat”. En un temps rècord vàrem poder enviar-hi més d’un milió de les antigues pessetes”, recordava.
Baula es va vincular aviat amb els Comitès Oscar Romero, arribant a ser-ne els coordinadors de tots els C.O.R. de l’estat. És que han begut del missatge d’Òscar Romero, aquest bisbe assassinat a El Salvador i qualificat de màrtir per ser la veu dels sense veu tant a El Salvador com a tota l’America Llatina, així com també el missatge del català Pere Casaldàliga i tota la corrent de l’església anomenada “teologia de l’alliberament”. ÉS allò de “les seves causes són les nostres causes”.

Més tard, de la mà de Josep Maria Pujol, explicava, continuarem la nostra activitat a Rwanda. Els contactes que hi va deixar allà l’actual rector de la Parròquia de Sant Maure va permetre un apropament a la realitat d’Àfrica i aprofundir així en el que no és ja “el tercer món” sinó una realitat de països empobrits.
Recordaven també l’activisme dut a terme, per exemple, quan vàren penjar crespons negres als fanals denunciant el genocidi al Zaire, o quan durant molts dilluns ens concentràvem fent sonar la sirena de guerra i s’escoltava el bombardeig de la guerra dels Balcans, que ens posaven els pèls de punta, o les cassolades contra la guerra a l’Iraq, o a les manifestacions contra la guerra...   
Rafa Sánchez recordava també el compromís de Baula amb la realitat que ens envolta: l’acollida d’un grup d’emigrants africans on ajudàvem amb classes de llengua (o bàsicament suport afectiu), el projecte de la Casa del Món que, a banda de donar classes de català i castellà, el que es pretenia era establir llaços amb les dones de la comunitat magrebina,; fins la nostra participació a “Som Poble” on, de la mà d’altres entitats i persones particulars, hem treballat en el banc d’aliments...
En Rafa concloïa la valoració que, tant per a ell mateix om per les  companyes que representava, havien significat aquests anys, perquè aquesta vivència els ha servit per ser millor persones, per aprendre a tractar tothom per un igual sense importar el seu color de pell, l’ètnia, la religió ni el sexe: crec, va dir, que -en el fons- és el que hem intentat transmetre amb les nostre activitats, perquè hem après que per ser efectius cal ser -sobretot- afectius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada