Dades personals

La meva foto
Vaig néixer dona en una societat summament patriarcal. La meva rebel·lia i anhels de llibertat m'ha anat forjant una consciència de classe i de gènere que em permet interpretar la vida amb ulls propis, comunicant i escrivint com a compromis. Escrivint he trobat una manera de dir allò que porto dintre i que en els marcs de relació habitual m'era impossible de comunicar amb un mínim de tenir la certesa de ser recepcionada. Quina sort haver-ho pogut conrear!

dimecres, 17 d’abril del 2019

NEUS CATALÀ, UN TESTIMONI DE LLUITA CONTRA L'OBLIT


Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip
Amb 103 anys Neus Català ha tornat a aconseguir sobreviure a la mort. Primer als camps d’extermini nazis, i ara perquè el seu llegat roman entre nosaltres. El 16 de març de 2007 va ser a Igualada convidada per les associacions de dones i l’Ateneu Igualadí, on se li va retre un reconeixement ciutadà pel seu testimoni en la lluita contra el feixisme, una amenaça que avui, dissortadament, torna a fer-se molt present. Per això és un bon moment per renovar el nostre compromís de no silenciar la pròpia història per tal que mai més es puguin repetir tals horrors, i en reprodueixo el manifest d’aquest compromís ciutadà:
Reconeixement ciutadà a l'Ateneu Igualadí
“Molts de nosaltres no vàrem viure la guerra, una guerra que va marcar fortament tots aquells que la varen viure i sobreviure... Estaven en joc unes idees, sí, però les circumstàncies familiars, polítiques o territorials eren massa sovint els condicionants que marcaven la línia divisòria si s’havia d’estar a un cantó o a un altre. L’enfrontament i l’odi generat per la pèrdua de familiars volguts, calava a fons a totes les llars. Les morts, les persecucions i la fam conseqüents a les guerres es sofria a les dues bandes.
Al seu temps, en Raimon ens deia: “Molts es varen quedar, havien guanyat, diuen; d’altres conegueren l’exili i els seus camins...”, També deia: “jo no he vist aquelles morts de ràbia, jo no he vist aquells morts de fam, jo no he vist aquelles morts al front, jo no he vist aquelles morts a les presons... No, jo no ho he vist i tot m’ho han contat i, encara avui, la gent que ho ha vist, amb por ho conta....”. Comparteixo la seva conclusió d’estar convençuda de que -en realitat- “tots havíem perdut”.
Gairebé era tabú parlar de la guerra, i el poc que ens explicaven eren experiències terribles que esgarrifaven les nostres ments d’infant. Més que alimentar venjances, tal volta el que pretenien amb el seu silenci, tot pretenent que ens allunyéssim d’aquells compromisos perillosos, en realitat era protegir-nos, segur.    
Però el temps és justicier, i, tard o d’hora, quan l’assumpció de la pròpia consciència com a éssers humans ho fa possible, rescatem aquells fets viscuts de forma traumàtica, així com els records de vida patits, des de la repressió del subconscient col·lectiu que els emmagatzema, fent que la veritat suri inexorablement a la superfície.
La memòria històrica
Vivim uns moments de recuperació de la memòria històrica, de saber de les raons dels qui feren front a l’aixecament militar del General Franco contra la República, un sistema democràtic legítimament constituït. Perquè la veritat és tossuda i no es resigna a ser callada i és així com, malgrat la foscor de la llarga nit de la dictadura i el silenci imposat en el procés de transició democràtica, estem coneixent episodis de la nostra pròpia història.
Hem esbrinat bastant de tot allò que suposen les gestes de la política oficial, però no hem sabut massa de la resistència civil, de com -particularment les dones- afrontaven la vida quotidiana des de la mateixa supervivència, tant des del punt de vista material com del social.
Els anys de la postguerra foren difícils per tothom, i totes les famílies que hi havien perdut algun dels seus membres, o que en desconeixien la seva destinació, hagueren de sobreviure al buit de la seva absència i, en molts casos, al setge social de ser assenyalats amb el dit simplement per ser considerats perdedors. Per això és tan important recuperar la memòria, per poder netejar cada nom condemnat en fals, per poder acomiadar cada ser estimat en una tomba que ja no estigui segellada per l’anonimat en un indret desconegut, i recordar amb orgull totes i cadascuna de les persones callades a qui han negat la seva dignitat.
Avui aquí, a Igualada, en el marc dels actes commemoratius del Dia de les Dones, hem volgut posar al descobert la pròpia memòria, la de les dones en particular, la que pel fet de ser dones ha estat doblement silenciada. I volem fer-ho amb la presència de Neus Català, que en el seu testimoni contra l’oblit ens ha esperonat a fer-ho.
Ravensbrück
Havíem sentit parlar de Mauthausen, d’Auschwitz o Dachau, però s’ha parlat ben poc de Ravensbrück, un lloc sinistre situat a 90 Kms. De Berlín que tenia la virtut de quedar amagat en una zona pantanosa però, a la vegada, ben comunicada amb la capital.
Creat el 1939, aquest camp de concentració va esdevenir ràpidament un centre de producció per la indústria de la guerra. Les presoneres hi deixaven les últimes forces per fer components elèctrics, teixir uniformes pels soldats al front o bé fabricant material bèl·lic en els camps annexos. La indústria alemanya, còmplice amb el règim nazi, havia trobat en les deportades el recanvi ideal a la mà d’obra masculina que estava mobilitzada al front de la guerra. Quan ja no servien per treballar se les deixava morir de gana o de fred, o se les matava d’una injecció de verí a la cambra de gas. Es calcula que a Ravensbrück hi van trobar la mort, de la forma més atroç, més de 92.000 persones, la majoria dones i també infants.
Ho testifica Neus Català i Pallejà, l’única supervivent dels camps d’extermini nazi de Ravensbrück. Aquesta dona nascuda el 7 d’octubre de 1915 als Guiamets, un poblet de la comarca del Priorat, en ser alliberada d’aquell camp de la mort, conjuntament amb les altres dones que l’havien sobreviscut, varen emetre un jurament: el de dedicar fins el darrer alè de la seva vida a explicar allò que havien viscut.
Al llibre que ha escrit l’Elisenda Belenguer, li diu: “jo t’explico lo meu, però el què jo vaig fer no és res, és només una part del que varen fer milers de dones espanyoles”.
És que les dones espanyoles de Ravensbrück eren dones que havien lluitat durant la II República i que varen tenir un gran pes en la producció i  manteniment d’un estat democràtic en la qüestió social, educativa, assistencial i política del nostre país.
Neus català signant al Llibre d'Honor de l'Ajuntament d'Igualada
El nostre reconeixement
Perquè ens han volgut negar la història, perquè ens volen callar la veritat i condemnaren als vençuts a la persecució, l’exili i la humiliació, les dones hem decidit trencar d’una vegada per totes amb aquesta injúria i apostem fermament per recuperar la memòria, el nom i la dignitat de totes les dones i homes que lluitaren per una vida i uns drets humans que, malgrat tornin a estar de nou amenaçats, avui per avui, molts de nosaltres els hem pogut tastar.
Per tot això, recollint el llegat del seu bagatge, des de molts raons de la nostra ciutadania, associacions i entitats diverses han volgut sumar-se a aquest reconeixement ciutadà a Neus Català per la seva lluita contra l’oblit,  prenem doncs la paraula i subscrivim solemnement, i a dia d’avui, el nostre compromís per tal que la memòria democràtica, la nostra pròpia memòria, no pugui ser mai més silenciada”.

diumenge, 14 d’abril del 2019

LA FONDA PETJADA DE NEUS CATALÀ


Neus Català va estar a Igualada en l’acte central de l’extens programa commemoratiu del Dia de les Dones en una jornada inoblidable per aquelles persones que tinguérem el goig i l’orgull de compartir amb ella petites converses en una agenda que ja va començar al migdia, en una recepció que li va fer l’Ajuntament.

Portada a Regió7 del 17.03.2007
Menuda ella i amb una lucidesa envejable malgrat els seus 92 anys, deixava constància al llibre que, en honor a tots els ciutadans i autoritats, va signar amb els seus desitjos: “Igualada, un nom predestinat que comporta les millors amistats i voluntats per una vida plena d’objectius, de prosperitat i felicitat”, i advocà perquè la paritat sigui efectiva ben aviat. 

Conscient que la gent vol saludar-la i parlar, es deixava fer fotografies a totes aquelles persones que li sol·licitaven. Així tenim que l’Alcalde Jordi Aymamí es va oferir a acompanyar-la fins la porta de les oficines municipals de l’edifici Amélior, i li va portar del braç. Una imatge simbòlica però summament tendre a la vegada. 

Però el plat fort havia de venir a l’acte central, després de compartir el dinar i conversa amb les dones que l’havien volgut i pogut acompanyar. La Maria Carme Mateu, en nom de l’Ateneu -entitat amfitriona- , havia donat l’entrada a l’escenari de la Neus Català davant un públic que la va rebre amb aplaudiments i dempeus.
Les paraules de Neus Català, el seu testimoni sobre la punyent realitat dels camps d’extermini nazis i, en particular, del que ella va viure a Ravensbrück, posen encara la pell de gallina a qui ho escolta. Però ella ho explica una i altra vegada en la convicció que està complint un jurament, el de dedicar fins el darrer alè de la seva vida a explicar allò que varen patir: si vius, ho has d’explicar, sempre conclou.
Un testimoni d'excepció
Més frapant va ser encara constatar la frescor d’un discurs fet amb tota la convicció de les idees que l’experiència encara ha refermat. Potser per això, la lluita contra l’oblit de Neus Català ha tingut el reconeixement de molts racons de la nostra ciutadania on entitats i associacions diverses han volgut sumar-s’hi recollint el llegat del seu bagatge.
Reconeixement ciutadà
En el marc commemoratiu del Dia de les Dones d’enguany havíem preparat un gest per tal de posar al descobert la pròpia memòria, la de les dones en particular, la que pel fer de ser dones ha estat doblement silenciada: “És molt important recuperar la memòria històrica per tal de poder netejar cada nom condemnat en fals, poder acomiadar cada ser estimat en una tomba que no estigui segellada per l’anonimat en un indret desconegut. Volem recordar amb orgull totes i cadascuna de les persones callades a qui han negat la seva dignitat”, deia el manifest que es va llegir. “Prenem doncs la paraula i subscrivim, solemnement i al dia d’avui, el nostre compromís per tal que la memòria democràtica, la nostra pròpia memòria, no pugui ser mai més silenciada”.

Al final, de la mà d’unes alumnes de l’Escola de Música i de les amigues de Llegim Llibreria,  Neus Català rebé tres presents molt particulars: el so d’una tenora que irrompia la platea amb una interpretació vibrant de l’Emigrant va fer present aquella Catalunya enyorada i evocada per la Neus mentre era a l’Infern de Ravensbrück; l’Himne de Riego palesava la causa de la República per la que tantes persones hi deixaren el millor de sí mateixos, fins i tot la vida (el públic seguia el ritme picant de mans). Finalment, i des de l’escenari, dues noies li dedicaren una molt bella interpretació en violoncel d’aquest cant universal que és el nostre Cant dels Ocells, perquè cadascuna de les paraules de Neus Català que donen testimoni dels horrors d’una guerra són, per damunt de tot, el seu crit per la pau.
        Maribel Nogué i Felip
Publicat a l’Enllaç dels anoiencs el 23 de març de 2007

dimecres, 3 d’abril del 2019

ESTRANGERS NASCUTS AQUÍ


Ciutadana Dempeus - Maribel Nogué i Felip - 

Entre nosaltres hi conviuen moltes famílies procedents d’altres països, amb cultura i costums diferents; de la mateixa manera que molts dels nostres avantpassats varen haver de buscar-se la vida a d’altres països, talment com molts dels nostres joves avui on han marxat i -fins i tot-i han format la seva pròpia família. Emigrar és un dret, i hom pot fer-ho per gust o per veure-s’hi obligat per raons de subsistència.

Imatge gràfica de l'emigració dels anys seixanta
País d’acollida
Catalunya és una terra de pas i un país d’acollida, des de sempre. A partir dels anys seixanta i setanta la seva població va créixer espectacularment degut a l’emigració procedent d’altres indrets d’una Espanya que el franquisme va condemnar a la misèria. Moltes d’ells han forjat aquí les seves arrels i es consideren tan catalans com qualsevol, sense renunciar mai als seus orígens, això sí.
A Igualada, el 3 d'octubre de 2017
Els altres catalans
Molts d’ells -fins i tot- han participat activament en les mobilitzacions en favor dels drets nacionals. D’altres potser no s’hi ha sentit cridats, i ens caldria preguntar-nos perquè, tot i que una certa exclusivitat en les formes com s’ha plantejat el sentit de la pertinença ens ho podrien explicar. Recordo quan en la lluita antifranquista ens trobàvem al carrer plegats a un sol crit de “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”, es parlava llavors dels altres catalans i es considerava que era català tothom qui vivia i treballava a Catalunya. Potser avui hauríem de dir que és català tothom qui viu i vol treballar a Catalunya, perquè la situació de poder viure del propi treball no és la mateixa que als anys setanta.
Obstacles afegits
Amb tot, a banda de les dificultats d’integració per mor de la manca de treball digne, hi ha avui unes altres dificultats afegides que obstaculitzen encara més la normal inserció en una societat plural i diversa culturalment com la que tenim. Hi ha un factor objectiu que ho impedeix amb més força del que ens pensem i no és pas la llengua, qüestió fonamental en la que ja es posen alguns mitjans, sinó que és l’existència de la Llei d’Estrangeria i la munió de traves que posa al camí per tal que la gent nouvinguda d’avui, i que en aquest cas procedeix d’altres països, pugui integrar-se normalment en la societat d’acollida i dur a terme la seva vida amb plenitud.
La manca de treball d’avui
No tothom qui vol pot dur a terme el seu somni de poder viure del propi treball, més enllà de la manca de feina generalitzada, els obstacles que troben en el camí tenen algunes agreujants que només coneixen aquells sectors professionals que s’hi dediquen (serveis socials, assistencials, administratius o altres), però que no surten d’aquest àmbit professional com per aixecar el crit de la injustícia flagrant que amaguen.
Els papers

El fatídic tema dels papers és una prioritat fonamental en qualsevol d’aquests nouvinguts, ja sigui a nivell personal o també a nivell familiar. Quan arriben porten a sobre una motxilla de deutes, els que han hagut de contreure per arribar a una Europa – aparador del benestar i promesa de futur-, un futur que es nega als seus països d’origen. El primer obstacle és assolir un permís de treball, que a vegades només és de residència, un permís que -com a mínim- els permetrà posar-se a la cua com tothom i fer el propi camí, segurament en precari, però val més això que res. Sovint, la precarietat ha pres forma de treball en negre, és a dir, sense declarar. D’alguna manera s’ha de subsistir, i sempre hi ha qui s’aprofita... Diuen de les ajudes que reben els immigrants, però no diuen la quantitat de diners que han de pagar per assolir els permisos de residència o de treball, ni com -sovint- han de pagar-se ells la Seguretat Social per tenir un contracte formal que els permeti renovar i regularitzar la seva situació sense la por de que els parin pel carrer i els puguin retornar als seu país on, al marge del tractament inhumà que poden rebre als C.I.E. (Centre d’internament per a persones estrangeres) hi arriben fracassats i són amenaçats per uns deutes no saldats...
Joves de casa participant en activitats de la ciutat
Joves que no poden treballar ni continuar estudiant
El més greu és el què passa amb els infants de les famílies que ja porten un temps aquí (i que continuem tractant de nouvinguts...). Potser encara no els han pogut fer ni la documentació de residència per mor de no disposar d’una situació laboralment estable, o potser no han pogut acumular els diners suficients per pagar els tràmits necessaris... La qüestió és que hi ha joves que, en acabar els estudis obligatoris és difícil que puguin continuar estudiant ni que hagin estat bons estudiants i hagin tret nota, tant sols seran residents sense ni poder encara treballar...


Dones obligades a dependre del marit
Per no parlar de les dones que són aquí per reagrupament familiar. El permís de residència de moltes d’elles està vinculat al marit i no inclou el permís de treballar o -en tot cas- han de tramitar el permís de treball a partir d’un contracte que no troben, cosa que els obliga a dependre sempre del marit...




                              Fills amb situació diferent
Jo també sóc d'Igualada - Una acció de denúncia de la campanya del PxC per la recollida d'aliments sols pels de casa
El mateix passa amb els més petits, amb l’agreujant que es poden trobar dintre la mateixa família, i fins i tot a la mateixa taula, infants amb papers i infants sense, i que -per exemple- quan arriba l’estiu, si la família vol anar al seu país per veure la família que hi ha deixat allà no se’ls poden emportar amb ells perquè -en no tenir documentació- no podrien tornar i reemprendre així l’escola, una escola que no exclou però que cal prendre totes aquelles les mesures per tal que no hi hagi alumnes de primera i alumnes de segona, donat que per raons de manca de papers fins i tot es poden veure obligats a repetir curs.
Igualada, setembre 2017

Sense dret a vot
Ara venen eleccions, tant al Congrés dels Diputats com als Ajuntaments. Molts d’aquests ciutadans i ciutadanes no podran exercir el dret democràtic de vot, tot i que tindrien molt a dir sobre quin sentit es dóna a una Llei d’estrangeria excloent o -pel contrari- qui defensaria unes disposicions legals més inclusives i-sobretot- més humanes. Però encara no tenen el DNI. No han passat els 10 anys -aproximadament- que han d’haver tingut una regularitat de papers en regla a banda de superar altres proves de coneixements culturals generals (i sempre costa diners...).



Eterns nouvinguts
Enllaçant-nos amb les estáues que ATLAS va regalar a la ciutat
I molt més a dir tindrien pel que fa a qüestions de la seva ciutat, aquelles que els afecten en el dia a dia com tothom. La barrera dels papers no els permetrà d’intervenir en igualtat davant les convocatòries a les urnes. Com que no voten potser ningú es recordarà de la seva situació, però ningú ens pot impedir visibilitzar i denunciar la seva situació tan injusta, perquè malgrat que molts d’ells s’han educat aquí, o fins i tot hi ha nascut, fins quan els continuarem considerant nouvinguts i els tractarem com a estrangers?.
maribelanoia@gmail.com